מאמרים

זמן תגובה וזמן חינוך – תעודות

זמן תגובה וזמן חינוך – איך נכון לדבר עם ילדים על תעודות וציונים

עוד כמה ימים יחזרו הקטנים שלנו הביתה עם תעודה ביד. חלק מהתעודות יהיו סיבה לגאווה – ילדים עם חיוך מרוח, רגועים, מחזיקים בגאווה את הדפים המציינים את הצלחתם. אחרים יחזרו עם תעודה פחות נעימה – ציונים בינוניים או נמוכים, מבט מושפל, ותחושת אכזבה שמצטיירת לא רק על פניהם, אלא גם על פנינו.

מי באמת צריך אותנו כשמקבלים תעודה?

אז בואו נשאל את עצמנו: מי באמת צריך אותנו עכשיו? מי זקוק לחיבוק, לעידוד, לידיעה שהוא אהוב ללא תנאי? זה שהצליח, או דווקא זה שהתקשה ונכשל?

הילד שמרגיש שכשל, גם אם הוא “אשם” בכך (כי לא למד, לא השקיע, לא התכונן) הוא בדיוק זה שצריך מאיתנו גב, אהבה ללא תנאי, יציבות. חשוב שנבין – התגובה שלנו ברגע הזה היא לא רק על הציונים, היא מסר על אהבה, שייכות, ערך עצמי.

מה זה זמן תגובה, ומה זה זמן חינוך?

זהו רגע של זמן תגובה בו אנחנו קודם כול בני אדם מול ילד: לא שופטים ולא מתקנים. ברגע הראשון – חיבוק. “ואוו, זה בטח מזה מעצבן” וגם “אני רואה שקשה לך עם זה” ו“אני כאן וזה לא משנה את האהבה שלי כלפיך.” אלו משפטים שיכולים להניח רשת בטחון לילד עצוב וכואב.

וזה לא אומר שלא צריך להציב גבולות או להתמודד עם תוצאות. נציב גבולות ונתמודד, רק לא באותו רגע. זה יגיע אחר כך וזה זמן חינוך.  אחרי שנרגעו הרוחות, אולי כמה שעות, יום או אפילו שבוע לאחר מכן, שבו יחד, דברו, תחליטו מה עושים. האם יש צורך בעזרה מקצועית? בשינוי הרגלים? האם יש מקום לנקיטת פעולה הורית תקיפה, או דווקא להבנה עמוקה יותר? זה הזמן לתכנן צעדים חינוכיים, לא לשפוט או לבקר מהבטן.

איך מגיבים לתעודה טובה בלי ליצור לחץ להצטיינות?

ומה לגבי ילדים עם ציונים טובים? גם כאן יש חשיבות לאופן שבו אנו מגיבים. לא רק לשבח על “המצוין” – אלא לפרגן על המאמץ, הדרך, ההשקעה, ההתמדה. ילדים שמצליחים צריכים לשמוע שההערכה כלפיהם לא תלויה בציון, אלא במי שהם.

משפט כמו “אני ממש גאה שעמדת באתגר הזה” עדיף בהרבה על “איזה ילד חכם אתה”, כי הוא מלמד שהמאמץ שווה לא פחות מהתוצאה.

כדאי גם להיזהר מליצור תלות בהישגים, כי אם הילד מרגיש שאהבה ותשומת לב מגיעות רק עם הצלחה, הוא עלול לפתח חרדה מהכישלון ולהצניע רגשות כשקשה לו. לכן חשוב להדגיש את הדרך, ולא רק את סיומה.

למה חשוב לעודד גם כשלא מצליחים?

דווקא ברגעים שבהם הילד לא מצליח נוצרת הזדמנות אמתית לחיזוק. ילד שלומד שכשלונות הם חלק מהחיים, ושהם לא מורידים מערכו – יגדל עם חוסן נפשי גבוה יותר.

שבחים שמופנים רק להצלחה עלולים לייצר פחד מכישלון. לעומת זאת, עידוד על תהליך, התקדמות, ניסיונות והתמודדות – בונה תחושת מסוגלות, ומחזק את הבטחון העצמי של הילד.

ואיך שומרים על האיזון בבית סביב נושא ההישגים?

זכרו – תעודה היא רק תמונת מצב רגעי. ילד הוא עולם ומלואו. התגובה שלנו משפיעה לא רק על ההווה, אלא על הדרך שבה הילד יתמודד עם הצלחות וגם עם כישלונות בעתיד.

לסיכום:

  • תעודה טובה? שבחו את הדרך, לא רק את הציון.
  • תעודה מאכזבת? זה הזמן להושיט יד, לא להרים גבה.
  • זמן תגובה קודם לזמן חינוך.
  • גבולות, השלכות, הפעלת תוצאות, שיחות – עושים אחרי, לא בזמן סערת הרגש.

והכי חשוב – תזכירו להם, וגם לעצמכם: ערכו של ילדכם לא נמדד במספר, אלא בקשר אל בני הבית, בתמיכה שהוא מקבל, בתחושת הבטחון שהוא חש במשפחה ובאמונה שהוא תמיד נאהב ומקובל, גם כשקשה.

 

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך...